Godišnjica Nikole Čupića

08.

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

7]. Болеч, Смедерево и Јабучје.

Чувши за велику српску силу, коју војвода Милот креће Пожаревцу , везир београдски Сулејман — Скопљак-паша, узео је део београдске своје војске, и похи-. тао је с њоме Пожаревцу, у помоћ.

Оно одељење Срба, што је било у утврђењу на Болечу, Скопљак је брзо распрскао и растерао у оближње шуме, па је истога дана стигао у Гроцку на конак.

Доспевши сутра дан у Смедерево, Скопљак је узео собом и Турака Смедереваца колико је више могао, па је са свом силом коју је имао, сишао у Годомин код оног српског утврђења на Јабучју.

Ту је напао на Србе у њиховом утврђењу, који су се бранили дуго и јуначки, но који су опет на послетку морали подлећи Турцима и уклонити се са бојишта на коме је пало доста погинулих Турака и где је рањен Скопљаков син Осман.

Чувши за овај Скопљаков поход на Пожаревац, војвода Молер, који се десио тада на Забрежју ради набаве муниције, скупио је брже боље до 150 одабраних момака и похитао је за Скопљаком, али, нити га је гдестигао нит где нашао.

По губицима у људма, које је имао на Јабучју, и

На Пожаревљанима је сад да разбирају и да обзнане прилике по којима би се време овим догађајима тачније могло да одреди.

2 (Стр. 67). Немамо никаквих података о броју погинулих Срба. и Турака на Пожаревцу, као што их у опшге немамо ни за остале бојеве за време другог устанка, али знамо да су се од Срба одликовали на Пожаревцу: Хаџи-Милутин Савић Гарашанин и Павле. Цукић, — М. Ђ. Милићевић, Поменик, стр. 766 и 805 —.

Вреди овде напоменути да је по Вуку Караџићу, борба Срба. с Турциуа трајала 7 дана, док је по Сими Милутиновићу, како смои ми узели, свршена за % дана,