Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ из ОК СРПСКОГ УСТАНКА 69

упаљена = == = и

кад је чуо да му Молер долази с леђа, учинило се Скопљаку да неће бити паметно да прелази Мораву и да иде у Пожаревац, и за то се, одмах после своје победе на -„Јабучју, вратио у Смедерево, одакле је продужио даље у Београд, држећи се обале дунавске и возећи на једној шајци, свога рањеног сина.

Молер је одмах и поново сакупио у Јабучју сву ону српску војску, коју је Скопљак одатле био растерао, и предао је њеним старешинама, аон је отишао на Орашје, те се ту, као што смо видели придружио Милошу и отишао с њиме на Пожаревац

Српска војска на Јабучју, немајући тада ради чега да је ту , кренула се скоро Смедереву, ударила је на њега, и стерала Турке Смедеревце у тврђаву, а она је заузела град око ње.

Ову српску војску предводили су тада: Павко Сараорац, који се сместио у Смедереву у градскоме тргу, и Стојан Ћирковић, који је заузео и посео ушће Говеђе Баре и ту саградио мало утврђење.

Стојан је ту нашао и ископао један топ са једном каром која је била пуна муниције, што су Срби закопали ту 1813. год. па је и њега спремио и наместио у "своме утврђењу.

Ту су Срби напали једном на Турке који су пасли своја говеда изнад Језаве, па су Турке помлатили а говеда — више од 200 грла — задржали за себе.

Притешњени јако у „тврђави, Турци су на скоро за"тражили мира, и по упуту и допуштењу Срба, послали су два своја изасланика у Пожаревац, војводи Милошу "да од њега то ишту.

Ови турски изасланици стигли су у Пожаревац, баш кад су Турци Пожаревљани преговарали с Милошем о предаји Пожаревца, и изјавили су Милошу : да они неће рата пи свађе са сиротном рајом, и да ће пристати на