Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 11

војске из Новог Пазара у Карановац под својим командантима Махмуд-агом — Љајом, и ЈусуФ-агом — Баљејом.

Ну дотле се било скупило и нешто Срба на овој страни, ради тога да спрече Новопазарцима прићи Карановцу. Војвода Милош Обреновић, наредио је зарана бившем Карађорђевом војводи Радосаву Јелечанину, да сакупи колико може народа тога краја, па да се стави на супрот како Турцима Карановчанима, тако и онима који би из Новог Пазара, пошли овима у помоћ.

Радосав је повукао све женскиње и сву нејач у тврђаву Маглич и сместио је које у тврђаву саму које око ње, па је све опточио јаким засекама.

Кад су Турци Новопазарци, идући Карановцу, стигли на Стд, Јелечанин је био на страни овога у заседама.

Ту се ускоро заподео јак бој између Срба и Турака Новопазараца, у коме су се Срби упорно одупирали Турцима који су после дуге и мучне борбе, почели веровати да неће лако прићи Карановцу.

Ну , једном, усред јаке борбе Срба са Новопазарцима с једне стране, рупи Србима с друге стране — с леђа — Латиф-ага са својом војском.

ЛатиФ је чуо борбу око Стола, па је хтео да олакша Новопазарцима да могу продрети у Карановац, и за то им је притекао у помоћ са доста своје коњице.

Срби су се борили неко време упорно и одважно и с ЛатиФом с једне, и с Новопазарцима с друге стране, али су напослетку, морали подлећи већој и надмоћнијој сили, те су се за то склонили с бојишта и повукли у Маглич,

6 Турци су ишли донекле за Србима и поробили су неке од српских збегова подаље од Маглича, а за тим су се спустили у Карановац.