Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНК 13

и Мачву и Поцерину, знајући како су оне доступне Турцима Бошњацима, и како ови, с Турцима Подрицима и Турцима Шапчанима у скупу и заједно, могу лако са тих страна, да налећу сваки час на Шумадију, да је робеи и плене, па да се одатле вину чак и Београду у помоћ.

И Милош је за то, и кад је оно по други пут узет Палеж, једва дочекао кад је чуо да је приспео ту Илија Срдан, буљубаша из првог српског устанка, који је 1813. год. био прешао у Аустрију и дотле живео у селу Платичеву, па је тад, чувши за други српски устанак, дошао у Палеж, да види шта раде Срби и шта би и он требао и могао да почне са својих неколико момака које је довео собом; и Милош га је за то и одмах послао у Мачву, да је диже против Турака, давши му за то и потребна писмена.

Дошавши одмах у Посавину, Срдан је ту једва дочекан; одмах су пристали уза њ: буљубаша Мата Соколчић из Кормана , Радован Опанковић из Драгојевца, и Петар Врељанац из Мрђеповца; и Посавци су се прихватили одмах свога оружја и заузели и посели мост на Добрави, да ту и одатле бране да Турци Шапчани не излазе никуд у народ на ту страну.

Али је Срдану било тешко покренути на то и Поцерину и Мачву.

А било је за то доста и праведних разлога.

Онако , како су Поцерци и Мачвани стајали тада према Турцима, било је по њиховој оцени, да се је могло да живи; они су, истина , давали Турцима доста и много , ал су за то и Турци, задовољни богатим даровима, остављали и њих на миру, док би, ако би Поцерци и Мачвани покушали маћи се против Турака, устали на њих и Шапчани и ЏПодринци па и Турци Прекодринци, и Мачва би, с Поцерином заједно, у час, била сатрвена и у пламену.