Godišnjica Nikole Čupića

76 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА Међу тим и дотле, прешли су у Србију из Аустрије : Петар Николајевић — Молер и Стојан Чупић, славне и чувене војводе из првог устанка, који су, узевши собом Срдана, отишли у Вељево војводи Милошу. где су стигли у очи оне ноћи кад ће Турци напустити Ваљево и повући се у Подриње, и Милош је, обрадовавши се, својим старим ратним друговима из првога устанка под Карађорђем , послао одмах Чупића и Срдана у Мачву, да је буне и дижу, а Молера и кнеза Јовицу Милутиновића с нешто бећара и Ваљевчана у Црниљево, да чувају да туда не продре из Подриња Али-паша Зворнички.

К овој српској војсци у Црниљеву, где су Срби имали јако земљано утврђење, дошао је ускоро за тими војвода Сима Ненадовић, кога је, по заућећу Ваљева, Милош био послао на Баурић према Соколу, да пази на Турке Сокољане. п одакле је овај, пошто је упутио кнеза Грбовића, како ће се чувати од Сокољана, дошао, у, Црниљево к овој српској војсци.

Дошавши у Мачву, Чупић је чудним неким удесом, и још довољно необјасњеним приликама, пао у руке Турцима Бошњацима на Спрудовима испод Бадовинаца, где је био дошао са неколико мачванских кметова, па су га Турци ту ухватили и одвели у Зворник и тамо после кратког времена удавили, а кметове пустили да се врате својим кућама !

И Мачва је опет остала мирна.

Молер је, као што је већ напоменуто, кад је оно Сулејман — Скопљак-паша везир београдски, пошао Пожаревцу у помоћ, и који се тада десио на Забрежју ради куповине и набаве муниције, оставио за неко време Мачву и Поцерину, па је са нешто својих људи отишао за Сулејмамом и био је при освајању Пожаревца, па се, кад је овај узет од Турака, вратио опет у Црниљево. · |