Godišnjica Nikole Čupića

|е •)

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ. УСТАНКА

|| |

силу под Карађорђем и покорио Србију, и који је и сада похитао, по налогу порте, да упадне у Србију и учини крај и овоме другоме устанку српском.

Срби су знали да ће турска војска из Босне, под -Рушидом ударити на Србију, да ће је потпомоћи Алипаша Зворнички са својим Бошњацима, ну мислили су да ће они обојица, ударити преко Цера па избити на Шабац, и старешине српске војске за то су оставили нешто Срба у Китогу, на друму, који су добро засекли засекама и брижљиво чували, а сву осталу своју војску повукли су под Цер и разместили је између Радовашнице и Петковице.

Скоро за овим почели су Турци Бошњаци да прелазе у Србију.

Рушид-паша , чија је главна сила била у Бељини ! и према Бадовинцима, послао је унапред свога везира, Мараш — Али — Ибрајим-пашу > ићитуглију; и овај је прешавши преко Дрине, код Јање, дошао у Лешницу, са 1000 Бошњака и 300 својих Никшићана, и кад је ту разабрао да је српска војска под Цером , он је окренуо пут Китога и Мачве и сишао је у Дубље, где су му Мачвани, које је собом терао, саградили близу села 3 велики опкоп, у који је он сместио неки део своје војске, а неки настанио у пољу са страна опкопа.

До тога времена, војвода Милош, био је свршио с Турцима на Карановцу, па је одмах за тим, — знајући тачно, како стоје српске војске у Мачви и у Поцерини,

' Вук Ст. Караџић, «Грађа», стр. 115,

2 Тако га пише Сима Милутиновић, у својој Историји, стр. 858 и 404, Вук Ст. Караџић, Грађа, стр. 114, вели само: Али-паша Никшићски, док М. Ђ. Милићевић у својој Кнежевини Србији, стр. 491 вели да се звао Ибрахим-паша Мараш.

5 На ливадама Димитрија Машића и попа Данила; — М. Ћ. Милићевић, Кнежевина Србија стр. 490.