Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 19

јер све што су оне дотле радиле, радиле су по његовим упутима — искупио: Рудничане, Ваљевце и нешто Крагујевчана , и праћен војводом Милићем Дринчићем, игуманом враћевачким Милентијем Павловићем, својим братом Јованом Обреновићем и својим барјактаром Симом Паштрмцем , сишао у Тамнаву , те наредио како ће се пазити на Али-пашу Зворничкога у Подрињу, па је одатле дошао 13. јула — 1815. — у Липолист,' где су га дочекали Молер и Срдан.

По предлогу Молеровом Милош је још истога дана пред вече, оправио Молера и свога брата Јована, са српском коњицом и нешто пешака, у Дубље, против Мараш · — Али-паше, и ови су узели успут и проту Смиљанића са његовим пешацима.

Близу пред Дубљем, наишла је ова српска војска на Николу Катића и његових 20 момака, и Симу Катића Прекодринца и његових 100 бећара, па је и њих све повела собом.

Прота Смиљанић и Сима Катић, вични околини дубљанској и месту где је био турски опкоп, као и како је Мараш разместио своју војску у њега и поред њега под вењацима и наслонима, водили су српску војску згодним странпутицама тако, да је ова избила пред Турке, кад јој се ови никако нису надали, и напала је на Турке неочекивано и све је стерала у опкоп, а нешто разагнала, у околно шибље и у шуму, па настала за тим пушкарати се и с оним Турцима у опкопу. у

Коњица српска остала је после тога, подаље од турског утврђења и ван домашаја турског оружја; ну преко ноћ, била се нешто узнемирила па одступила до моста на Јерезу, али се отуд опет брзо вратила, кад је ра-

1 Вук Ст. Караџић, Брађа , стр. 114, каже у село Слепчевић.