Godišnjica Nikole Čupića

204 ПРАЗНОВЕРИЦЕ ПО ЗЛОЧИНН

клао. Ми ћемо доцније видети да тако веровање — и ако у блажем облику — постоји н код нашег народа. — Арамико Кармеди (тако се тај несрећни старац звао) одведен је ва тим на посматрање у болницу за душевне болести.

10 Види Меџег С. Пег Ађегдјаше дез Мбеја егз ппд дег паса ојревдеп Јаћгћипдег(е. Ваве! 1884. стр. 289, где се и остала стручна књижевност налази наведена. За тим од новијих радова: Гаре А. Пег ааешиз спрега Топит еб рарапагил. Бегрлар 1591, Каљетат ТУ. Гле Теме егаштг Чев ХУГ Јаћгћипдег«а у ВеПаре таг АПр. Деблид од 1394. (Јат). Озботп М. Гле Теме ега шг дез ХУ! Јаћтћипдег а. ВегИп 18593; Мпшта К. У. Тлегзгајеп ппа Тћегргосевзе. Тпраргиск 1891. (Отисак из Ми ће преп дез Гав пи Гас бозбег. безећећезГогзећипр В. ХИП стр. 545 —601), МиПег Сип, Пехепађегрјаше пипа Нехепргосеззе. Гера 13983. стр. 44 и след. и Етђе А. Кћпеђигрег безећлећееп (књ. ХХХТХ. Шпемапове збирке), нарочито приповетку К1пе УоПпопда-пасће на стр. 171—181. Из старије књижеввости нарочито дело, које је год. 1760. изишао у ФрликФурту па Мајпи под насловом Тљештит (тафоогит.

и Из ње је запимљиво забедежити, да пи у њој ненд доказа о томе, да се икада вештицама пребацивадо да су копале благо.

12 Види и Кташзз К. 5. 1. ен. стр. 450 („бећасгртађег"). Уз то и Ивана Кукуљевића Сакцинског, Аткћу 7а рохјевциси јироз!. књ. УП стр. 242, где се из околине карловачке саопштава, да и ноћни свитци одају законано бдаго.

83 У врушевачхом округу постоји празноверица, да се змија пеће никад испилити без сребра. С тога, где се и:ђе да се змија испилила, ваља копати, па ће се маћи макар пара сребрна. Аџић. 1. си. стр. 154.

1: Јод Станко Враз је забележио, да се у рис ићи (11 деп Пав сећеп) каже за некога, који иде модити се ђаводу да му помогне доћи До новаца иди да му што друго учини. Дотичпи треба да иде ноћу у шуму иди па које друго усамљено место, да чека ђавола. који се појављује око поноћи. Никаква застрашивања ни претње не треба да га пагнају да из тога круга („из риса,“ који он у остадом сам за себе и прави) изиђе, све док не избије први час по поноћи. Јер тек пошто издржи страх, јавиће му се у то доба ђаво и учинити му по жељи. — . Јагић, Пле зћаз!. УоКззадеп и т. д. 1. си. стр. 480.

15 [ја ипак се народпа интедигепција и ту довида. /. М. 'ЂБ. Глишић ми је испричао а г. М. Ђ. Мидићевић потврдио, да се по народпом веровању Расковник налази па овај пачип: Ваља наћи