Godišnjica Nikole Čupića

256 БЕЛЕШКЕ Н БЕЛЕШЧИЦЕ

На л. 133. Писа гргшни Торно страницоу сноузи а стефањ поспа «' Господи. — И, одиста, познају се у рукопису две и, рскао бих, три руке.

На, л. 137. Грћшникњ азћ о смњ патиљ.

На л. 64 почиње (коноваром): Ми Нонк (жкоми груденњ. Ово народно име за месец новемоар срета се веома ретко у старим рукописима, те би можда и оно овде могло бити неки упутак за испитивача словенског минеја општака, о ком се мисли да је постао у цркви словенској.

Наставци а и тељ. Пре 30—35 година ученици Даничићеви стали су живо изгонити из књижевног језика српског речи с наставком тељ; и за некодико година, м ако је стари свет на то врло мрко. гледао, нестало је пређаињих књижевних речи обожаватељ, владатељ, гледатељ, слушатељ, читатељ, шреводитељ и Т. Д., место којих су дошле: обожавалац, владалац, преводилац и т.д. Али ове нове речи, начињене од партиципских основа наставком ац, и ако по својој грађи нису биле ништа ново у српском језику, ипак су за ондашњи писмени свет биле · необична новина. Многи су писали владаоц, слушаоц и т. д. не разумевајући јасно каво се те речи граде (и што се чешће чују у другим падежима, у којима је свуда о место лљ, но у номипативу) а неки су, посрбљујући речи на тељ, прибегавали другим наставцима (читач, владар, преводник) —- тек сви су били као уверени, да речи на тељ нису биле начињене у духу српскога творења.

Од пре неколико година настала је у овоме питању реакција. Најпре се говорило како речи с наставком тељ нису несрпско творење, само су