Godišnjica Nikole Čupića

246 БЕЛЕШКЕ И БЕЛЕШЧИЦЕ

немојте, него да га чекамо! Трећи рекао: а што да га чекамо! А овај четврти, љутица, цикнуо: ако чек'о, не пораст о! И за то није ни порастао, већ остао кодиви је и био. А ова двојица (први и трећи прст) порасли мало више, јер нису толико увредили баба. А највише порастао овај у среди, што је рекао: да га чекамо! —

Стром. — У Вука нема ове речи, нити сам је игде чуо у народу; а од књижевника српских има је само Бранко, и то само један пут, и значи дрво:

Кито строма и зелена жбуна Обарајте дисне гране ваше Џесме књ. Ш. сонети УШ.

Од куд Бранку ова реч, која у чешком и сло-

венском (словачком) значи дрвог

Типик Романов. Да „грбвшнни Роман хромни гелесић и доушевнћ“ који је овај типик писао 81 год., није био син севастократора Бранка, Боји со време није могао имати ни једнога тако Одлог сина; као и да она „свечана обнова помиња српских ктитора (владара и владарава) у матиру хиландарском“ није била уписана 1353. год.

се помињу и они који су после те године поди —- као што је мислио В. Јагић. „аге У. -6 — то су давно већ и други опазили. Ади ја злим, да је датум у овом запису, Боји није без гереса за историју, погрешно прочитан „„ФоХа. сеца МОМЕфА „ГП. индикта .5.“ место ;366% . 1382 г. Индикат .5. слаже се и са овом го10М .