Godišnjica Nikole Čupića

2992 БЕЛЕШКЕ Н БЕЛЕМИЧИЦЕ

(огачника, прилога, панегирика) око 10 — свега дитургиских књига око сто рувописа иди две трећине од целога броја рукописа ХТУ века. Остало су дела богословка, Философска, историска и друга.

Које с друге стране а које по записима, Боји стоје с почетка рукописа или с краја, понекад и у средини, познато је око четрдесет и пет ЕњИжевничких имена овога вева, ако се тако сме Базати; јер су ту покупљена имена сва, и имена правих пасаца или преводилаца и имена простих преписивача. Правих књижевничких имена има у овом броју само неколико, шест до седам. У записима стоје већином само гола имена и поред њих једва још то, да је писад био ђак или анагност (чатац), граматик, мнит, јеромонаг, поп — те осим занимања готово ништа више не дознајемо 0 писцима овога века. А по занимању су ови писци били: 1. владар (ако узмемо да су неви радови деспота Стевана, као што је прилика, постали у овом вебу) 1. патријар, 2 архиепископа, 1 епископ, 25 калуђера, 1 калуђерица, 0 ђака, 2 чатца или анагноста, 3 попа, за 2 се не зна шта су били, а 2 су се потписали да су кршћани (богомили).

Штампарске погрешке, — Често нека погрешка штампарска, коју писац не види и не осећа, јер зна ствар, и коју и многи његови читаоци из истога, узрока не осећају, може времепом да постане врло Фатална, кад се ствар заборави, и да одузме испитиваоцу много драгоценога времена. Тава је штамп. погрешка понекад налик на писарске погрешке у старим рукописима, које и данас муче историке и старинаре и због којих су ницале читаве масе бесплодних расправа и студија. Из наше историје врдо