Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 303

Приштини, ова се не види док св не дође близу ње, и не изиђе на благи повијарац који је обавија са западне стране, на којем су и приштевачки виногради, тек тада спазите Приштину и одмах улазите у варош. Прво вам сада падне у очи велика нова касарна, а Кроз поље испод Приштине Приштевачка река. Одмах од друма улази се у доста праву улицу Диван-јол, која одваја Локач-маалу ни ЊКупт-маалу, где је и срџски консулат. Ту сам одсео.

Тек после неколико дана могао сам слободније прегледати варош и околину, јер су ми тако лалагали и службени послови. Најпре сам ишао у село и манастир Грачаницу, а после сам одао по Приштини.

Приштину опкољавају најближа села: Софалија (неки изговарају Савалија) испод Маркових Чардака, Златаре, Матичане,“ Којиловица, Маковац, Лукаре, Угљаре и Крушевац; а постоји на две мале реке: Велуши и Великој Реци, и од њиховога састанка пење се полако уз брдо, те Варош-маала је већ на брду, а на средини између ове две реке. Велуша силази с планине Грмије и пролази кроз југо-источни крај Приштине, а Велика Река кроз северо-западни крај Приштине, па се састају испод саме вароши, где губе своја имена, па се одатле зову Приштевачка рева“ и као така утече у Ситницу. , г

% Матичапе је источно од Приштиве на пода часа преко брда Трешњава и панађуришког виса. Има сада 7 српских и 2 турске куће. Прича Стојли Јоксимовић из тога седа, да се пре звадо Матов, п да је ту била у старвии маточина (трмченик) манастира Грачапице, те се за то тако зове.

5 Ваља ми спомепути овде, да се у народу не чује ви Стара Река, ни Преславица, ни Приштевка, ви Приштовац, ни Вељуша, ни Вишеслава. као што је писано у по гдекојим књигама у нас. Облик Приштевка можда би најзвучвији био овима, који не илзе много на тачан изговор имена места у опште, али тавав облик означава жену и девојку из Прпштине.