Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 305

6, Четири луле маала,/ њиве и Срби и Турци.

“, Локач (Турци је зову Јунуз-еФендија). Њиве Срби и Турци.

8, Купт-маала/“ (Шиганска или Асан-Елинова маала). Станују Срби и Турци.

9, Рамаданије маала, живе Срби и Турци. 10, Хатуније маала, живе Турци и Арнаути. 11, Метмед-бег маала, живе Турци и Арнаути.

12, Јусуф-челеби маала, живе српски Цигани, Турци и Арнаути.

Цркве џ Приштини. Од толиких цркава што је било у Приштини, сада служи само једна. То је црква, Свети Никола, у Варош-маали, скромна по својем спољашњем изгледу. Ова је црква поновљена и сазидана пре 70 година настојавањем тадашњега чорбаџије и епитропа Хаџи-Јована.

Садашњи Приштевци не знају да ли је ова црква стара. но пре верују да је нова. Име варош у којем је крају и црква већ јој тим самим тврди у неколико старину, ну опет несам смео да само по томе тврдим њену старину. Био сам срећан да ми дође о божићу поп Јован Поповић из Липљана, стари свештеник, који служи у липљанској цркви пуних 60 година. Стар попо, али свеж и ведар, још иде крепко, чита јасно и служи у цркви. Њива историја. Он ми је причао о приштевачкој цркви овакво: „Ова црква, Свети Никола, у Приштини, у Варош-маали, стара је, и ја знам кад су

-

3 У овој је маади чесма са четири дуде, по чему се и то предграђе тако зове. Из те чесме тече мпого воде, али и она веје за пиће баш угодна, јер и она има жицу киседине.

8 Турци је у службепом односу зову К ит-махале, а Срби изговарају Куат. За то се тако зове што су ту највише пре живели Цигани, који воде своје порекло од аеричких Копта; а бидо је Асан-Еминово имање.

ГОДИШЊИЦА ХЛУ 20