Godišnjica Nikole Čupića

КРОЗ КОСОВО 313

ин – о 7 ЕД =. ле жао 0 _—— а ШП

Сутра дан на Светог Стевана пре подне опет заједно ишли смо у маалу Панађуриште, и посетили сио 15 вућа, свега 45 кућа.

Кад се долази у кућу поздрављају се са Христос се роди! а одговор је Занста'“ се роди! 'Тако исто говоре и при пићу.

Част је и послужење: слатко, у многим кућама шећер или мед; ракија, кава, свињско месо и питије. Мени су се јако допале питије, и свуда сам тражио њих. Значајно је да се питије готове у Приштини само о Божићу, Богојављењу и Ускреу, а никад вите преко године. А у којој је кући умро човек или чељаде у седмици испред Божића, у тој кући нема питија. Тако исто, веле, не масте љуске (јајца) о ускрсу оне куће у којима је била смрт велике недеље.

Сутра дан 28 децембра посетио сам мутесариФа Бахри-пашу, и испричао сам му да сам одао по вароши и шта сам видео, додавти му да ми је јако пријатно било што сам виддо како народ живи о благим данима, и како је све овде добро под његовом управом. Он ми одговори с благодарношћу на том комплименту, И ДОдаде: „Истина је овде добро, и кад неће бити добро овде, шта би било по планинама.“ Али цариградско чедо уздахну: Ах, консулос-беј, нема Бејолу, нема Стамбол !“

Грачаница

У јутру 14 децембра 1893 године у 9'|, часова пошао сам из Приштине за Грачаницу с терџуманом консулата г. Јованом Јерменином. С кочијатем је седео наш гаваз, а пред колима је касао на коњу заптија.

1 Тако сви кажу : и жене и деца п људи заиста, а 6 ва истину.