Godišnjica Nikole Čupića

«

КРОЗ КОСОВО 319

пе о о о о о о о ПО о = ренин == === а а > = = —

Овај владика имао је уза се једнога ђака Ристу из Призрена. Једном, а то је од прилике могло бити око 1759 године,“ пође тај владика да обиђе своју епархију и поведе са собом својег ђака Ристу.

Кад је владика пролазио кроз село Грачаницу, манастир је био пуст, на улици сав у ђубрету. Све што су Арнаути нечистога имали тамо су бацали! А у цркви им је и стока пландовала: коњи, говеда, овце и друге животиње, која је могла пре да ухвати места; тице небеске и оне видећи пустињу легле су се по кубетима. Тад баш кад је туда пролазио владика са својим ђаком, било је пуно стоке у цркви. Бак Риста погледа ово чудо, мало ближе приђе, па му препуче срце, те замоли владику да га остави ту, Да очисти цркву и чува, ако му Арнаути дозволе. После дужег разговора, владика га поучи, да се покори са свим Арнаутима и да им се пода у свему, само да цркву очисти од ђубрета и чува да стока више не улази у Њу.

Тако и би.

Владика прође и оде, Бак Риста оста као јагње међу зверовима !

Какве је муке тај Ђак Риста подносио, то само он зна и његова добра мучена душа. Остао на сред улице у селу близу цркве, без стана, без хлеба, без заштите, само гледа у задужбину Милутинову и моли се Богу у себи, а стока, као стока, већ прилази на пландиште и гура се која ће пре да уђе у цркву! Међу тим већ се почеше скупљати по неки од Арнаута из

није, за овим Герман, који је имао епископа Антима. Овај Аптим запопио је садашњега попа Јована у Лишљану 1834 године. После овога био је владчка Игњатије, за овим Партеније, а после овога садашњи митрополит Мелетије, који служи пупих 40 година.

29 Јер у припрати на зиду стоји уписано ножем: Вђабто 1759 азђ Христо призренацђ ђакљ приходихђ 8 Грачаницоу сљ арх!бпископомђ Васиајвмв.