Godišnjica Nikole Čupića

Др ВАТРОСЛАВ ЈАГИЂ У СРБИЈИ И У софији Т

ништа не могу саградити докле, у исто време, што тод не разграде. Науме ли да граде цркву, знајте да ће где било, макар на по дана хода, наћи какву било старину: градину, манастирину, или црквину. чешму, или гробницу, па ће то срушити: да подигну нову грађевину. По таком реду излази: да се мора убити мајка да би се одхранила ћерка !!....

()вако рађење затрло је многе старе споменике у нас !

Наши путници нису могли разгледати Тополивницу зато што је била затворена због суботнога дана.

Зато су разгледали Лонак Кнеза Милоша: Конак татарски, пли гостински, п Конак Кнеза ЛГилана Обреновића 11.

Оданде су прешли те разгледали нову лепу зграду Крагујевачке Гимназије, коју је озидао Округ Крагујевачки, па, после, нову зграду за Вишу ћенску Школу, задужбину пок. официра Милована 1'/шића, који је тим доброчинетвом овековечио име своје.

И радозналост путника, и љубазна услужност двојице директора п професора крагујевачке гимназије, задржале би их дуже у вароши, али удари прилично студена киша, те су се сви морали склонити под кров.

Вечерајући у гостионици Такову, путници су слушали неке културне мученице, које иду по свету те, рапавим гласом својим и раштимованим ћеманима, шире уметност п зарађују себи хлеба и што још уз хлеб треба. Чемерни тај живот мора да је последица сувишне културе !

На питање: одакле су, те веселе певачице одговорише, да су родом из земље која је можда најбоље обрађена и најгушће насељена у Јевропи.