Godišnjica Nikole Čupića

80 ДР ВАТРОСЛАВ ЈАТИЋ У СРБИЈИ И у софији

у Берлин. закупац, кажу, закупи род целога једнога вотњака, па онда екупи бераче, и сваком да мердевине и рукавице те руком бере сваку шљиву са петељком, чувајући да не отре с ње ону плаву њезину маховиницу. Кад тако набере 100 кила, добије за брање 3 динара!

Опростивши се се г. Директором и професорима, који се оданде враћају у Крагујевац, путници продужише пут низ Гружанску долину, која се сужава све већма што се ближе прилази ка Морави.

На свем путу низ Гружу, путници су стизали и сретали сељаке е воловима и колима, и г. Јагић је, готово свакад, био пријатно дирнут крупноћом и товљеношћу стоке гружанске.

Од села Витановаца, где видоше трећу пекмезару, брзо се стиже на Мораву, па онда насип окрене уз воду, левом моравском обалом.

Ударивши на ставе Ибра и Мораве, путнице радо гледаху како брзи Ибар обилну воду своју стаче Морави у корито, па ту, на увору, и своје име у мањој моравској води утаџа.

Ту ће неко упитати :

— Шта ли може значити реч Ибар :

Два филолога погледаше један у другога и, докле један изговори: е

— Ебро, у Шпанији.

Други додаде:

— Ретиз, у Старих!

да то време њихова кола већ одјездише далеко од става.

Г. Јагић, човек одарен крепким далеким видом. сладио се грандиозним планинским еплуетама које, према ведром небу, чине Столови, Троглав, Чемерно, · Јелица, Овчар, Каблар п даље, за Моравом, Вујан