Godišnjica Nikole Čupića

56 ДР ВАТРОСЛАВ ЈАТИЋ У СРБИЈИ И У СОФИЈИ

са професорима и ђацима. Све је то изашло да види Јагића, светило“ словенске науке.

Смерни научник, ненавикао на шумне сусрете и поздраве, г. Јагић се снебиваше и показати да види да се то све њему чини. Доцније је жалио на себе и на све што је допринело да се тако отлуши према срдачном дочеку у Нишу.

Нишки су наставници од свег срца учинили своје. И он им у срцу носи за то топлу захвалност, а што до испољавања тога осећања не дође крив је случај, криво је његово незнање: да га такво што чека у Нишу.

У Нишу су г. Јагић и г. М. БЂ. Милићевић одсели у Д-ра М. Милићевића, а г. Љуб. Стојановић, који је био љубазан не одвајати се од другова на трпези, ноћио је у гостионици Јевропи.

Још то вече, за вечером. саслушавши мишљење домаћина Д-ра Милићевића, путници утврдише овакав распоред за сутрашњи дан, 13 септембра. Како је речено, тако је и свршено.

Г. Јатић и г. Стојановић обишли су и разгледали сав Ниш. Г. Јагић је очаран лепотом нишке околине, а у самом Нишу дивио се лепој капели, дигнутој изнад историске крваве Ћелекуле, и новој нишкој цркви, која му је много остала у вољи. Њу је уз пут неколико пута помињао и, доцније, поредио је с црквом Св. Краља Милутина у Софији, па је нишкој давао прво место. -

Прегледавши Ниш, г. Јагић и г. Стојановић одоше дневним возом до Пирота да дању разгледају Сићевачку Клисуру, па да се у вече врате у Ниш на конак.

Пред тај полазак, г. Јагић је изјавио жељу да се види с професорима, и да се с њима пријатељски