Godišnjica Nikole Čupića

ДР ВАТРОСЛАВ ЈАТИЋ У СРБИЈИ И У Софији 87

разговори. Углављено је било да састанак буде у вече, по повратку из Пирота, на Булевару крај Нишаве.

__У Пироту су наши путници разгледали и Тију Бару пи Пазар, две поле Ппрота; видели су како се тку ћилими; разгледали су развалине Момчилова Градића, пели се чак на Сарлак, те размотрили " пиротско поље и сву околину.

Да је још у Народној 1остионици било бољег ручка, или бар да чаршав на столу није био сувише црномањаст, путници би се потпунце хвалили Пиротом..,..

У повратку, на станици су морали чекати читава три сата после одређена времена. Ппротски воз, имајући да вози неке војнике за маневре у Шумадији, одоцнио се цела три сата, те тако су они врло доцне стигли у Ниш.

И тако онај, с обе стране жељени, састанак не могаше ни тада да се збуде.

Свима је то жао, а г-ну Јагићу највише. Тек... можда и то слути: да мили гост и други пут дође у Ниш: А:

Пре него што бих пошао даље у свом причању, вредно је овде забележити да се на овом кратком путу по Србији учинила и једна мала услуга науци о језицима. | :

Познато је да је г. Јагић, баш некако ових дана, објавио једну расправу о немуштим језицима у Словенских Народа. У Српској књижевности осем Букова Рјечника п Милићевићеве Кнежевине Србије, о том предмету нема ни помена. Г. Милићевић, користећи се овим путовањем, замолио је своје пријатеље у Краљеву и у Нишу, ау Параћин је писао неким