Godišnjica Nikole Čupića

102 ДР ВАТРОСЛАВ ЈАГИЋ У СРБИЈИ И У софији

се кост може видети. У ћивоту су све кости осем главе. Свештеник, који је путницима отварао ћивот и Светитеља показивао, рече само: Главе овде нема; глава је однесена у Русију, али не каза кад и којом приликом.

Доцније су путници чули: да су Руси, у последњем рату, чим су заузели Софију, одмах извадили из ћивота главу Светога Краља, и неке одежде светитељеве, па то послали у Русију!"

Је ли то истина или није, није се имало кад разбирати.

Свети Краљ Милутин врло је уважаван светац у софиској околини. Један Бугарин, пре 4+—5 година, говораше: да би сто околних села устало на оружје, ако би ко намеравао узети Св. Краља из Софије !

Изишавши из цркве, путници су разгледали шарену слику силнога света на пазару у дугој, правој, и широкој улици, која се пружа од цркве чак доле до Софиске Бање.

Бугари су и око краљеве цркве урадили нешто и скупо и лепо. Пре је ова богомоља била претрпана некаким кућерцима, те се к њој могло приступити само кроз узане и криве уличице. Данас је та црква ослобођена од тескобе, и остала је сама на огумку, од свуда на видику. Око ње је просторија, ширина, у коју гледе неколике праве, врло живе улице.

Од цркве путници се спустише правом улицом у силни свет на пазару, те разгледаху одело у сељака и сељанака што беху на пазару. У Шопова је одело пи мушко и женско веома шарено. Најмилије су им боје: бела и плава. Међу тим путници марљивије разгледаху женско одело у че-