Godišnjica Nikole Čupića

о

ДР ВАТРОСЛАВ ЈАГИЋ У СРБИЈИ И У Софији 108

љади из Трна и Знепоља. Нарочито у ових пада у очи женска хаљина литак, од црнога шајка, опточена по дну сјајним ширитима.

Г. Љ. Стојановић опази да се у Шопкиња, жена и девојака, ни у једне не примећују недра, најглавнија женска одлика. На питање, софиски пријатељи не умедоше казати: да ли та чељад своја недра крију, да им се не виде; или су баш од природе, мимо друге, чипавих сиса!

С пазара гости свратише у цркву Свету Петку, која је неколике метре у земљл. У тој цркви има неколико старих рукописа и икона са записима, али је све то од краја прошлога п почетка овога века.

Иза тога уђоше у Турску џамију, која је, ваљда, једина и остала да слави име пророка Мухамеда. Ту неки Турчин, који џамију чува п чиста, казиваше: да у Софији данас има Турака, које становника. а које пролазника, тек око 300 душа.

После џамије, гости одоше у цркву ЉБасилику. Бар је тако именоваху. То је некад била православна црква, па су је Турци били потурчили у џамију, а сад је опет крштена у цркву. На њој се сија златан крет, а око ње је камена ограда е гвозденим Филаретама. Сва је лепо обновљена.

У тој цркви, на високу постољу, лежи мртвачки сандук с телом Кнеза Александра Батемберга! Зидови црквени изнутра сви су обијени црнином, па су онда у лепом реду размештени венци и траке које су дошле на мртво тело Батембергово.

(во је красно сведочанство народне захвалности! Да ли бп ми Срди ес толико поноса смели туђину показати гробове: Карађорђа, Милоша, и Михаила, који су за нас учинили много, много више него Батемберг за Бугаре!: