Godišnjica Nikole Čupića

из СРБИЈАНКЕ 301

Милош" јавја благоразумије

И“ свреебност, п сучастје среће, Шта““ л' обећа још некада Српству Притајеним““ достојинством својим, Оправда““ л' се млогопоуфању Посљедетвена“ разјасњују дјела.

КОМЕНТАР НА БЛАГОРАЗУМИЈА СИЛА.

У овоме спеву прича се о сили памети (благоразумија), коју је српски војвода Милош Обреновић показао у боју код села Раснице !809. године. Ту је он са својих пет хиљада рудничана, ужичана и ерцеговачких ускока под четовођом Петронијем Шишом дочекао и јуначки разбио Сулејман-пашу Скопљака, кад је овај са тридесет хиљада Херцеговаца продирао, да близу Чачка у моравској долини причека и разбије Карађорђа, пошто се овај од опсађенога Новог Пазара морао брзо повући, да на позив војводе Петра Добрњца похита у помоћ притешњеноме Делиграду. Јер ово утврђено српско место беше опколила велика турска војска, која после српске пропасти на Каменици (19. Маја 1809.) од Ниша продираше у Србију.

') је (е) вера (вјера, задата поштена реч)

Сулејман-паша, родом из босанскога Скопља, због чега је и прозван Скопљак, био је племић, занесен мухамедовац и велики непријатељ својих сународника Срба, против којих је у Карађорђево време несрећно ратовао. Јер после мишарскога боја (!. авг. 1806.) и он се са другим пашама у Шапцу самоме Карађорђу предао, задавши му поштену реч, да више неће про-