Godišnjica Nikole Čupića

64 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

камења, као шкриљца, белутка и пешчара, нарочито око Дрпке и Краштице.

Но да бацимо општи поглед и да нам изглед комскога подгорја боље и живље остане у памети, то ћемо најбоље учинити ако се упутимо да изаћемо на Комове (Вег зец), а човек кога не би нагнала и обична радозналост да се испење на комске врхове био би без осјећања; но ипак за шире посматрање најбоље је изаћи на врх Кома Злоречког, Баван; а ево зашто. Са овог врха слободни су погледи у свима правцима, и једино је то што се са овог врха не види најближе подгорје Комова, Кучког и Љубанског и то само оно уз њих западно; а даљи погледи и тамо остају слободни и без икакве су препоне.

(јваквих слободних погледа не можемо имати с Кома Кучког на сјевероисточну подгорину, зато, што пред овим стоје као заклон своје подгорине два друга оба врха; а не можемо их имати ни с врха Кома Љубанског зато што јужно подгорје заклања Ком Злоречки а неколико и Кучки.

Но и поред тога што нам врх Баван Пи сву могућност посматрања, нањ се. може још и најлакше пети и то са Штавне од Коњица управо к највећем врху.

Да се одреди вријеме за колико се може У изаћи на врх, то се не може, јер ово зависи много од практике и навике, и заиста у томе од сваког путника били би први ловци и чобани; они могу изаћи п онуда куда се мисли да је то немогуће; но и за њих има стрмених литица и таквих преко којих ни дивокозе не прелазе.

Врхови Комова Љубанског и Кучког оштри су, шиљатог облика, као рогови, и теже се до њих и

.