Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 65

на њих испети. А врх Кома Злоречког гребенаст је, и овај наднио се сјеверозападу у пријетећем положају над капком Точилима према Љубану; и баш ту на овога Кома највећи врх Баван изводи пут_ нике онај најлакши пут од Штавне и Коњица.

На врх овога Кома за гребеном са источне стране прибила се широка зараван опасана вијен"_цем у виду потковице са отвором на исток низ литице.

Ова зараван има изглед праве планинске ливаде, но она никада није без доброг смета старог снијега. На сред ове ливаде извире и један извор, но овај по свој прилици мора бити да је од снијега.

Врхови комски достижу висину око 2500 м. п та сама висина даје нам довољно гаранције за далеко посматрање; а кад овоме додамо и то, да ву они вододјелница, на изворима ријека које иду на сјевер у Саву и Дунав и даље у Црно Море, и онима које теку на југ у Јадранско Море, то нека ми буде допуштено да бацим погледе и онамо куд није њихно подгорје, на српске земље:

Стару Србију, младу Краљевину Србију, Босну, Ерцеговину, Зету и ЈГрну гору, Арбанију и Дал- · мацију. |

На Стару Србију зауставиће нам поглед један велики споменик који је од свију наших српских споменика највећи и стоји више Косова у виду пирамиде као узглавница над гробницом посвећеном али још неосвећеном; то је Шара планина са њеним врхом Љуботином.

Пред шарским врхом Љуботином, на десној страни Дрима, у ђаковачкој нахији на југу падају јако у очи врхови планине Паштрика; а на југу на "лијевој страни пећкога и охридскога Дрима,

ГОДИШЊИЦА хуп 5