Godišnjica Nikole Čupića

г

66 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОДИМЉЕ, МЕТОХИЈА

види се врх планине Коритника (Кораба), на коме се по народној причи уставио ковчег праоца Ноја, и на коме се налази и неко језеро, а за овим угледаћемо још један даљи врх пл. Крчина.

Кад бацимо погледе лијево од Шаре преко Косова, далеко видимо неки врх од неке планине преко Косова, последњи, као какав малени прамичак магле; ну за који се не може рећи који је.

А кад погледамо на сјевер на нашу слободну Краљевину Србију. подигнуту на костима наших великих јунака, видјећемо и познаћемо многе врхове и планине њене, познаћемо врх нашег народног Сиона Рудника, врх Копаоника, Голију и Василин Врх, па и сам карантин на Јавору.

Даље преко Рудника назиру се још неки врхови, но тешко их је познати. |

По Босни и Ерцеговини види се толико врхова. да их је немогуће бројати. Врхови босански изгледају као обична брда једнаке висине, а Ерцеговина тако се видиш да би добар вјештак са сигурношћу · могао снимити све њене Ккршне врхове, а снимити кршне врхове Ерцеговине значи снимити сву Ерцеговину. Поглед на Црну Гору тако је сигуран да се сваки њен врх може познати и без догледа. А на догледу види се и сама капела на врх Ловћена у којој је гроб великог пјесника П. П. Његуша. Исто тако види се на Вељој Гори у љешанској нахији црква Вуксана Булатовића бив. скадарског сужња.

Такав је поглед и на Арбанију, у колико је ова у скадарском пашалуку; ну преко Скадра, ма да су ближе морске обале у заклону ипак се може угледати и неки дио морске пучине.