Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 67

С комских врхова не види се питома равница око Дрима, не види се Косово, а не види се ни долина горњег поморавља. Долину у Подрими заклониле су јаке планине које су се пружиле од врхова Проклетих Планина до Мокре Горе између Лима и Дрима, полимља и подримља, које спадају у комско подгорје источно и сретају се са шарским подгорјем сјеверним на међама пећке нахије са вучитрнском. |

Друге планине што затварају Косово спадају у шарско подгорје, вододјелница су Дрима и Ибра.

Треће планине могу се узети као подгорина Копаоника; оне преко Косова заклањају г. поморавље и чине вододјелиницу за Ибар и јужну Мораву. Ових разграна заклања и Гоплицу.

На сјеверу г. полимље и равна Пештер могу се узети да чине заједно једну долину комског подгорја која допире до Василиног Врха и пл. Голије у Краљевини Србији. У овој подгорини, у Пештери (сјеничкој нахији) види се један повећи врх клисуре Гиљеве; но овај није никаква препона за даље погледе на. врхове западне Србије.

Западно подгорје комско чине седам брда и брдеких нахија до дурмиторског подгорја.

У јужно подгорје, и ако би се могла узети сва дољна Зета до морске обале, прекинуто је Дримом "у корист Коритника, и Бојаном у корист Ловћена.

Тако преко Дрима у Миридитима остаје „Веља Ћафа“, (Ћефатмал) пи Пука, у подгорини Коритника: а преко Бојане остају Тарабош, Румија и Суторман у подгорини Ловћена.

Подгорје комско сретају подгорја Шаре на Дриму, Ловћена на Зети и Бојани, Дурмитора на · Морачи, и Копаоника на Ибру; но ипак ОВИХ (ет

5 ж о