Godišnjica Nikole Čupića

68 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

великих врхова планинских имају сви своје вериге које их скопчавају.

Комови су са Шаром и Дурмитором у јачој вези и у једнаком одстојању. С Ловћеном и Копаоником имају слабију везу; Ловћен им је ближе од свију, а Копаоник најдаље, од кога се само врх да угледати.

Но да се вратимо на посматрање ближег подгорја комског и кад се у ово загледамо видјећемо стотинама врхова око њих, већих и мањих, који су се просули по планинама као здјенути стогови по ливадама, но највише ових врхова види се на југу

по Проклетији који су се тако просули по њеној грбачи да изгледају као кртичњаци по ливадама.

На истоку од већих. врхова падају јако у очи врх планине Веље Богићевице Тројан више Бабиног Поља на вододјелници Лима и Дрима у ком се сретају многе планине ђаковачке, пећке и плевске; врх Драгобије над Малесијом; врх Планинице више села Ведике и руговског села Кућишта у ком се сретају пет планина: Мокра, Чакор, Бјелуја Враћева и Јавор; даље врхови Мургаша, Цмиљевице И Буковика.

На сјеверу падају јако у очи врхови на Лиси и на Турији и врхови Бјеласице: Зекова Глава, Троглав, Бјелогривац, Рошци и Кључ.

У другом низу на сјеверу на лијевој страни Таре пада јако у очи врх пл. Мрчаве, Острвица, са кога се види Шара планина; даље врхови пл. Вучја: Сиљевица, Рогођед, Обла Глава, Нешрен и Гомилице; а на Сињајевини највећи врх Јаблан, са кога се види сав међупростор до Краљевине Србије и неки дио Србије — Златибор.

На западу падају у очи многи врхови до Мораче и преко Мораче, а као најближи од већих то