Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 69

су Ивовик, Слатачке Греде, Сиљевик, Џтич и Вјетерник, сви на лијевој страни Мораче, и преко Мораче Острог и т. д.

На југу вез комеких планина, са Проклетијама склапа се изнад Врмоше и Велипоља, тамо се види читав сплет крша и кршних врхова планинских, а то су по народном изразу „Врагобије“ и тај не чине само Хотске Горе, него га чине планине Клименатске, Кастратске, Хотске, Грудске и Гусињске. А Хотска Гора, то је само један мали племенски дио скадарске нахије на брдској коси која чини подјелу између два поља, зетског и скадарског и увукла се до језера као неки клин.

Од врхова Проклетије планине Грабон, Лећа, Планиница, ЋаФ-киша (црквена-коса) и Хум чине један гребен опружен југозападу у постепеном опадању висине до језера, и тај гребен (Треботин) заклања све поље скадарско и варош, али не и сам град Скадар који се преко ових и вјештом оку једва да догледати као каква мала стражара према брду Тарабошу.

Маглич и Вила на тромеђи су кучке, гусињске и клименатске нахије на југу, оне припадају Кучима ; из њих извиру први и најдаљи извори Лима у Безјовеком катуну „Правушу“ — на глави Саве '

Десно западу на тој страни, зетско поље око Подгорице заклонили су врхови кучких планина, нарочито врхови ћијева, но не све, већ његов ближи дио, од прилике до Цијевне и Подгорице, а даље види се неки дио поља, језера, Црмнице и сва пл. Румија која собом заклања барско приморје и море.

На западу сем Верушког поља које је на изворима Таре под Комом па даље к Ппиперима, Братоножићима и Ровцима не види се никаква долина;