Godišnjica Nikole Čupića

70 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

не виде се ни даље долине: бјелопавлићка, жупека и никшићка, а не види се ни она мала долина у Морачи.

На Тари и око притоке њене, Дрцке осим неких малих лугова нема никаквог поља до Колашина.

На југу између Комова и Проклетије види се скоро сва планинска долина Врмоше која се од Прделеца опружила сјеверу до Вјетерника.

На истоку види се неки дио долине десном страном Ључе од Гусиња к Плаву и полимље до клисуре Сућеске.

Ну од свију долина, најљепше се види на сјеверу равни Ас око Берана, подијељен Лимом на двије једнаке. половине, и преко овог Пештер и сјеничка нахија.

Ну ипак све ове долине око Лима, ма да су испресијецане на неколико мјеста и стијешњене, опет оне од Прделеца до Тиврања чине једну полукружну долину горњега полимља око дивнога Лима.

Јужна веза комског подгорја са Проклетијом заједно има двије пукотине, а то су корито Цијевне које излази у зетско лоље и Пукотина Суовара.

Западну везу, ма да су пресјекле М. Ријека и нешто Морача опет су ти просјеци изгледа кршних пукотина до Златица и Дукље.

Све ове пукотине Цијевне, Суоваре, М. Ријеке, Мораче, тарино корито и димска долина не чине никакав прекид разграни комског подгорја.

ПОДГОРЈЕ ВОМСКО

До сада видјели смо како су Комови међу Кучима и Васојевићима, а видјели смо и то, како се њихова подгорина разгранала у свима правцима: на југу по Арбанији и Д. Зети, на западу по Цр-