Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ. МЕТОХИЈА #24,

Свршава се Лимом, Брезовицама, Пепићем, Мурином. Улотином и Г. Лугама.

Ову косу до Лима сачињавају планине: Варда, Мојан, Јешин До, Троглавица, Сточица има врх Томов Камен, Црногора има врх Седло, Биштина има врх Кариман, Репишта имају врх Биоград, Кути имају врх Главе, Стубша, Липовица, Асанац, Раичмиља, Превија, Јериња Глава, Зелетин, Костреш и Виситор.

Ова последња планина избацила је три косе к Лиму; прва се свршава Брезовичком — Боровом | — Главицом на којој је „Шијачки Шанац“ више Брезовичке цркве према Челиграду, Бетеу и Дијелу, друга се свршава испод Пошчан-поља према Јечмишту и Чакору и трећа између Пепића и Мурина, према Кривачама и Мокри.

Ну од свију ових најкраћа је и најача веза преко Лима на Сућесци која се одваја од Кути и Липовице низ Превију на Јерињу Главу и веже се на Лиму Сућеском са Баљем, Торлачом, Пишевом, Сјекирицом, Мокром и Јаворком.

Све ове нланине свршавају се долином у два прелома, једним од Вјетерника до Плавског језера и другим Лимом до Клисуре Сућеске и Злоречице.

Јужне су планине комске неке у сливу зетском, а неке у сливу сјеверном, лимском око Врмоше, зато што су извори лимски отишли дубоко на југ иза Комова и прикупљају се у Врмоши.

Међу јужним планинама долази и Проклетија, но ова је више Гусиња на изворима РВрује.

Подгорина у сливу зетском дијели се у двије косе и неколико планина, ну она се дијели п на неколико племена и тај племенски назив важи за онолики број планина у колико их које племе има.