Godišnjica Nikole Čupića

| ср

ВАСОЈЕВИЋИ, ПОПТИМЉЕ, МЕТОХИЈА

Племенски су називи: Кучка Гора, ова се простире од Комова до М. Ријеке и Мораче, и од Кома до Врмоше и Цијевне; Клименатска Гора, ова се простире коритом с обје стране Цијевне; Грудска Гора, ова се простире нижим брдима к зетскоме пољу ђемовском; Хотска Гора (Треботин), простире · се брдима за Цијевном и увукла се као клин између долине зетског и скадарског поља до под Хум на језеро, а Кастратска Гора пење се од Хотских п Клименатских Гора око Суоваре и Цема планином Лећом, веже се са Проклетијама а на југу спушта се Пустопојем скадарском пољу и Копилику.

Подгорину јужну с Комовима привезале су пл. Царина и Ћура. Од Ћуре уз косу наставиле су планине Ђебеза у којој је Букумирско Језеро, пл. Момоњево, којој припада Тресковац и пл. ијево. Ова последња планина постепено спустила се низ кршне врлети Кучке Горе до Дољена, а на запад шири се до Церовца на М. Ријеци и Мочанице на Морачи, она је уза се привезала сва брда Кучке горе, као: Медуна, Ораова, Затријепча, Коћа, Корита и Груда. Друга коса иде ка југу, из ње извиру лимеки извори и скупљају се у Врмоти, ова коса на Климентама, прелази Цијевну и везала се Кастратским и Хотским Горама са западном косом од Проклетије и тако спојена спушта се хотским горама на Треботин и Вељи Хум између зетске и скадарске долине до на језеро под Хотски Хум.

У овој су коси планине: Царина, којој припадају: Леков Бријег, Било, Крстпревлака, и Трепетљиш; планина Бинџа, пл. Маглич, којој припадају Бушат, Мокра и Правуше; пл. Шпрокар, на којој су врхови: Тореч, Сухи Врх и Куњ; пл. Вила, којој припада Рикавац и овога језеро; пл. Коштица,