Godišnjica Nikole Čupića

276 ГОДИШЊИЦА

Имућнији Турци после ручка иду једни другима

те честитају Бајрам и часте се. Честитање бива овако:

Кад ко наиђе загрли се с домаћином и метну један другоме главу преко десног рамена и рекну: Бајрам'н мибарећ олсун! Алах рази олсун! После тога метну један другоме главу преко левог рамена и рекну исто тако. Тако исто честитају један другоме Бајрам и кад се сретну на улици.

Пука сиротиња и Цигани иду од куће до куће па просе.

Прости Турци причају да се Шећер-бајрам празнује из ових разлога: У време Азрети-Алије биле су у народу две странке: једна је била његова, а друга је била противу њега. Кад је једном Азрети-Алија клањао

у џамији нападну га противници ес голим ножевима у.

намери да га убију. Почну га сећи ножевима и свега га израњаве, но он се на то не осврташе, већ клањаше даље, хотећи да заврши молитву, али обрван ранама, падне и издахне. Кад га противници убише почну се на све стране веселити и певати. У част тога догађаја празнује се Шећер-бајрам, а из ината према Алијиним непријатељима. Мусломани нису тих дана жалосни већ су весели.

Други, трећи и четврти дан Шећер-бајрама празнује се исто онако као и први дан, само се тих дана не клања Бајрам.

Прва четири дана жене никуд не иду, већ тек од петог дана за 5—6 дана оне иду једна другој, те чеетитају и часте се. Ти дани зову се карилер-бајрами (женски бајрам).')

2) Овај женски бајрам врло подсећа на наше патарице славске, по варошима кад жене иду на честитање. Због тога се за патарице и каже да су женска слава.