Godišnjica Nikole Čupića

КРАЉЕВИЋ МАРКО 87

Е клето кољено“. Но мржња и непријатељство Вукаши___ново према Марку најбоље се огледају у Вуковој песми „Урош и Мрљавчевићи“, где отац са ханџаром у руци јури Марка око цркве да га погуби. А Марко не помишља ни да се брани, него се уклања испред разја___ренога оца:

; Бјежи Марко испред родитеља, Јер се њему, брате, не пристоји Са својим се бити родитељем...

Још у раној младости Марковој отац га није волео; Марко није налазио пријема у краљевом дому очевом, него је као чобанин морао чувати говеда и мучити се, __ трпећи глад и жеђ. О томе нам прича народно пре___дање, штампано у Вили за 1868. г. Тај мотив имамо __иу Филип. песми „Пород и младост Маркова“, (бр. 2.), __у којој се прича како је Марко прогнан из двора очева,

па и из двора кума цара Степана:

Тужан Марко по горици лута, Доста гладан, а повише жедан Кукајући кано кукавица, Поцикујућ' кано курјачица...

У маћедонској песми из Јорданова имамо познати мотив из Св. Писма о Мојсију. Ту се прича како су Вукашину, кад му се Марко родио, гатаре („наречнице«) предсказале да ће дете бити јунак и да ће своме оцу "кости поломити. Вукашин је поплашио тога:

- Лели њему, гјуч многу му падна; Е- Шчо си зеде Марка малечкао

|-- И 20 кладе во една кошница,

Кошница со смола намачкана,

2 Па 20 врли по бела Вардара,

Е- Да с' удац, и да куртулиса.

> Е

Марка су чобани спасли из Вардара, и он је међу њима

одрастао ; а пророштво се испунило у сватовима Реље __„Шестокрилог“, где је Марко буздованом истукао и __ Вукашина и остале сватске војводе, што су побеглиим _ невесту оставили некаквој „зверетини“, коју је Марко -- савладао, убио и невесту избавио.

У Јорданова имамо п песму бр. 3., у чијој је другој "половини познати мотив из Вукове 33. песме. Марко