Godišnjica Nikole Čupića

КРАЉЕВИЋ МАРКО 103

_ Затим се у песми прича како су је удомили „у Рудника __ града бијелога“ а у „кућу Диздарића“, камо је Марко често одлазио посестрими „као својој сестрици рођеној.“ У Петрановићевој песми „Како је Марко избавио три виле“, Марко је спасао вилу посестриму и' њене две кћери из руку троглавога Арапина, пошто је Арапина погубио на мегдану и исекао његово триста Арапчади. Исти је мотив обрађен и у песми Масе Нту. П, 41. Од мотива у овој групи песама најобрађенији је: Марко ослобођава цареву кћер од црног Арапина. Вукова песма „Марко Краљевић и Арапин“ најлешим је представник тих песама. Посплио се црни Арапин, саградио кулу у приморју богато наместио, па је зажелео

и љубу да има:

Ал тако ме не родила мајка, Већ кобила, која бедевију, Запросићу у цара ђевојку; Јал ће ми је царе поклонити, Јали ће ми на мејдан изићи“.

Па је „ситну. књигу“ оправио „цару од Стамбола«“. Цар је слао многе мејданџије против њега, али му се ниједан у Стамбол не поврати. Пак се Арап диже и дође под Стамбол, ту разапе шатор и удари на Стамбол велики намет и на ноћ „по једну лијепу ђевојку“. А кад прођоше три месеца, натера бедевију кроз Стамбол, дође пред цареве дворе, полупа топузом дворе и пенџере, тражећи да му цар изведе своју кћер. Кад се ___цар виде на невољи, обећа му кћер, те свадбу угово__рише за 15 дана. Кука јадна царева девојка:

Е: ујаох мене до Бога милога ! | - За кога сам лице одгајила, | Да га љуби црни Арапине !“

Но царица усни да у Прилипу има „добар јунак Кра__љевићу Марко“, те му цар напише књигу, обећавајући ___утри товара“ блага ако погуби Арапина; но Марко не ___ хтеде Арапу ићи на мегдан. Тада му царева кћи посла а књигу, коју је писала „крвљу од образа“, преклињући __га Богом и светим Јованом да је не да црном Арапину. __На дан свадбе нема Марка ни откуда, а ЊЕ у оча__јању дошла на језеро да се утопи: