Godišnjica Nikole Čupića

О ЦИГАНИМА У КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ 339

У коваче убрајам и Цигане бургијаре или сврдларе (бурђијаши) који граде сврдлове и продају по варошима, селима и вашарима; затим бакрачаре или калајџије или котларе, који граде котлове или их само крпе и калајишу, идући тога ради са Фамилијама од места до места. Њима додајем још и Цигане гребенаре 'нанарџи) који граде гребене (нанариј).

После ковача мислим да би по броју могли доћи коритари. То су влашки Цигани који говоре влашки, па им и алат носи влашке називе. Осим корита (албије) граде они још и кашике (лингуре), вретена |(Фус), калеме |мосор), вагане (ваган), заструге (заструг), па их по томе и називају Срби коритарима, кашичарима, лингурашима, лингурима и вретенарима.

Цела је Србија и по варошима и по селима снабдевена побројаним стварима од циганске израђевине.

Коритари су већином настањени, али ретко раде свој занат онде где им је место становања, већ ту имају или куће или земунице у којима проводе само зиму, а чим грану први дани пролећа, они своје покућанство оставе у суседа Срба на чување, само понесу алат и оно што им је најпотребније, па на колима или коњима, или ако тога немају тада пешице, са свом децом иду од места до места и где нађу врбовог или тополовог дрвета, купују га и раде своје израђевине. Ту разапну черге или граде слабе колибе, те у њима ноћивају, а дању испред њих раде. — И жене знаду занат али раде само лакше ствари: вретена и калеме.

Ја сам ове Цигане много пута посетио на раду. Алат им је врло прост а исто тако и рад. Од алата имају само секиру, којом расцепе труп на двоје, и сваку полутину њоме прилично издубе. Затим кесером дубу и изравнавају. Само за грађење заструга и вагана имају стругала, која су већ прилично компликована справа.

Израђене ствари носе у села или у варош па их продају за новце, брашно, пасуљ, паприку, старо одело итд. Израђевине продају врло јефтино, а уз то жене и просе. Што год зараде, одмах и употребе. Што им претекне чувају да проведу зиму.

Колибе у којима раде једва их нешто склањају од ветра и кише.

22%