Godišnjica Nikole Čupića

340 ГОДИШЊИЦА

За време живота ван својих сталних земуница, живот им се ништа не разликује од живота Цигана, скитача.

_ После коритара дошли би Цигани који се баве продајом коња, или како се и они сами, и како их Срби називају турском речи, џамбаси.

Ово је занимање у Цигана врло старо, јер се помиње међу њима врло рано.) — Џамбаси су обично Цигани чергари, али се тиме често баве пи настањени Цигани. Они купе по неколико коња, па их хране и на свој начин дресирају и дотерују и продају скупље но што су их купили, или их трампе па обично узму бољега коња за свога лошијега, а сем тога добију још п приде, како се с ким погоде. :

Цигани дотерују коње на различите начине. Хране их, шишају им или плету гриву, везују им или шишају реп, све ово да би лепше изгледали. Сем овога они коње и застрашавају бојем, тако да од ружног и тромог коња постане угледан и хитар. Чим му се Циганип само приближи одмах коњ почне да попграва од страха. Овоме треба још додати да коњима мећу на леђа лепо турско седло, главе им затегну шареним уздама, да их држе лепо погнуто итд.

Продају и размену коња врше Цигани обично по вашарима и пазарима. Кад ко продаје коња, окупи се око њега по десетак Цигана који гласно хвале коња само да би пролазници чули. Кад приђе онај ко хоће коња да купи, сви почну коња ташпати и штипати те он стане поигравати. За тим га јашу и бајаги пробају на очиглед купца. Ако купац да малу цену сви почну да га, грде, тако да се нађе у чуду и превара је готова.

Џамбаси и краду коње па их после дотерују и продају. Али никад неће украсти из оне околине где се баве, већ увек из далека, да се не би ухватили, а и да би у околини уживали добар глас. Исто тако не краду из околине ни других ствари. Кад украду коња они га толико предругојаче, да га је врло тешко по-

знати. Ошишају му гриву и реп, а сем тога скувају.

1) Зећоп 1п аЊезфеп 7Лееп шиззеп з1е тегп те Ргегдеп сећапдејћ, зле

штап апз Кгарх (Засћазсће Сћгомк 2-[ев Вапа, Кагр. 2) већеп Калп. (оте тапп,

Навботасћег Уегвцећ пђег Фе Хлсеппег, стр. 88.).

Хм 1 је

+