Godišnjica Nikole Čupića

349 ГОДИШЊИЦА

алка од гвожђа, која је привезана ланцем за ланац који је мечки о врату. Ланац држи мечкар у руци и води мечку. У рукама му је велика тојага.

Пред гомилом скупљенога света или иначе пред кућом или на улици мечкар почне да удара у дајире и да се дере: Ајде мало, Мартине, да поиграш, де, де, де! Чим он то почне певати, мечка се исправи на задње ноге, почне да мумла и да обилази око мечкара, који је још непрестано батином или опомиње на дужност или удара. За тим јој дерући се наређује да се стиди као млада невеста, на што мечка подигне једну - шапу према глави. Наређује јој да јаши коња и пружи јој батину, а она је узјаше. Наређује јој да сеје брашно, а она онда врти стражњицом; да меси погачу, на што мечка ташпе предњом шапом по земљи као кад се меси; да гађа из пушке на што она узима батину па њоме као пушком нишани; да легне као млада невеста с младожењом на што она легне насатице. — Најзад јој даје решето у руке и води је публици да добије у решето бакшит. И публика даје колико ко хоће.

На захтев кога из публике, или и иначе без захтева, мечкар се и рве с мечком. Он се при том ухвати с њом у коштац онако као кад се два човека обарају, па се тако с њом носи и рве док је не обори да падне на леђа. Сељаци Срби не верују да је могућно да мечкар може мечку оборити, већ веле да јој нешто рекне, те она сама попусти и падне. После рвања мечкар такође даје мечки решето те купи бакшиш од присутних.

Мечке још и газе болесне људе, нарочито оне који пате од костобоље. Још се мечкином длаком и кадеи запајају гаром од длаке против грознице и страха, па и то Циганима доноси нешто прихода.

Још се верује да кад дође мечкар с мечком у село, да она однесе из села сваку болест. Због тога сељаци и воле кад им мечка дође те игра пред кућом.

Мечкари често воде и мајмуне па и ови показују своје продукције: пењу се уз тојагу, бишту вођу по глави, огледају се у огледалу итд. |

1 Исто онако како се прича о постанку мечке и њеним мајсторијама причају алексиначки Цигани клинчари и о постанку мајмуна, само што је мајмуна родила невина девојка која се звала Ајкуна. И мајмуна су влашки Цитани научили разним мајсторијама, те остаде на њима да га воде и показују свету.