Godišnjica Nikole Čupića

ЖУПА КОНАВЛИ У ИСТОРИЈИ ГРАДА ДУБРОВМИКА

НАПИСАО ПЕТАР Р. КОСОВИЋ, ПРОФЕСОР

————>———

Жупа Конавли пружа се југоисточно од Дубров-. ника, почињући од Цавтата |Касиза Уессћа) дуж мора до Суторине. Име је добила та жупа, по свој прилици, · од римског водовода (сапаје), којим је спроведена била вода за стари град Епидавр, метрополу дубровачку, на месту где је данашњи Цавтат. Остатци тог старог водовода још се и данас могу видети у Конавлима. До· лина конаваоска окружена је са свију страна високим брдима, у подножју којих су поређана омања села. Испод поменутих брда истичу неколико извора, сливају се уједно и на тај начин постане речица Љута, која тече средином Конавала. Љута не допире до мора, већ после кратког тока понире у један понор. Кад

падну велике кише и Љута набуја, понор њен не може

да прими и спроведе сву воду, коју она донесе, те се она излије из корита, поплави долину конаваоску, претворивши је у право језеро, које само дотле траје, док вода подземним каналима и пећинама не отече.

жупу конаваоску раставља од мора омањи планински венац, чиј се јужни део назива Доња Гора а северни Снежница. Под Снежницом при мору налази се чувена Ескулапова спила. У нашој старијој историј- _ ској прошлости Конавли припадаху Травунији. Најзнатнија места у њима беху Цавтат и Обод.