Godišnjica Nikole Čupića

· ГОДИШЊИЦА

"~ ) | о

Ми не знамо да ли је тога плана било, али се, на прилику, могло тражити од Бугарске |преговорима пред рат или после успешне војне) да се њена сфера ограничи, тако да јој припадне онај део који се слаже с интересима српским. Да се то постигне, могло се признати уједињење Источне Румелије с Бугарском као свршена ствар, под погодбом да Бугари из Македоније. тргну натраг свуколику своју организацију; да преместе Ексархат из Цариграда у Софију; да се помире с Васељенском Црквом, и да њихов старешина црквени нема власти и у кнежевини Бугарској и у Царству Турском. Тај чудни двострук положај који је Ексархату створила руска дипломатија и онако је без примера, и одавно је пзвор многобројним заплетима.

У том реду мисли оно што је Бугарска ексархијском организацијом основала за се у Македонији имало би (рецимо осим струмске водопађе) припасти Србији; Србија би имала да се с Васељенском Црквом споразуме за националне владике српске народности у Македонији, и тим би равнотежа међу народностима на Балканском Полуострву била повраћена, ако би се ови планови у потпуности извршили.

Колико нам је познато, на ово међу Србима није онда нико ни помишљао. Ми смо били у тај мах са свим неспремни за македонско питање, и нас је к њему енергичније окренуо баш бугарски рат.) Али је овај начин повраћања равнотеже имао великога смисла, и да је ко знао за њ на меродавном месту, лако га је било Формулисати у тачке и предложити Турској и Великим Силама.

Други јачи начин накнаде у име повраћаја равнотеже био би нешто тежи, али потпуно паралелан ономе што су урадили Бугари.

Уједињењу Источне Румелије с Бугарском, у српској би сфери најбоље одговарало уједињење Босне и Херцеговине са Србијом, или Босне са Србијом а Хер-

1) После рата пада основање Друштва Св. Саве, привремена конвенција . с Турском о консулатима, оснивање консулата, трговачки уговор с Турском, и т. д. Пловдински преврат и држање Србије према њему имали су као повољну последицу што су наше одношаје према Турској, донде веома затегнуте, мало разблажили.