Istočnik

Стр 388 ИСТОЧНИК Бр 17

цркве и народа нашега чувају се и поштују и нз чијих руку обилно се излијевају на нас свагшм дапом огромне благодати. Стога препору* чујемо, да се ваљано пази на тачно испуњавање тих дужности од стране благочастивих грађана, који сачињавају словесно стадо. Тако^ер сматрамо за добро и корисно, да л.убазиој у Христу браћи изјавимо, да је Наша жеља, да се са сваком пажњом и поштовањем општи са поштованим властима Внсоке Царске Владе и са свима, који долазе у дотицај са мјесним црквеним властима. А познато Нам је и не сумњамо о томе, да је и ваше Преосвештенство радо тако се владати у своме пастирском разуму. При томе увјеравајући браћу у Христу да ћемо и Ми и Наш Свети Синод особито се заузимати и сходно одређивати за све епархијске послове, ради којих се на цркву обраћају, и потсјећавајући на каноннчни ред, да се Патриархово име спомиње при светим чинодјејствима, призивамо на ваше Преосвештенство благодат и неизмјериу милост Божју*). 1901. јула 5. Константинопољски Ј 0 А К И М у Христу љубавни брат.

Српско-православна АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. Број 1361 ех 1901. Окружница. Свему српско-православном парохијалном свештенству Митрополије Дабро-босанске. Као што смо с поуздаие стране дознали, свештенство Наше није добро схватило тачку 4. слово а) овдашње наредбе од 9. априла 1899. број 1100. о склапању и благосиљању бракогЈа, која тачка гласи: „Да не би свештеници вјенчали кога, који није ирост од војничке дужности, у ту сврху морају свештеници тражити од момка свједоџбу надлежне котарске области, да нијесу војни обвезници", — а то несхваћање састоји се у томе, што се свештеници устежу вјенчавати уонће оне босанско-херцеговачке младиће, који су новачењу подвргнути, док не донесу женидбену дозволу. Таково поступање коси се са §. 13. обранбеног закона за Босну и Херцеговину, као и са наредбом високе

*) Идентичне посланице Његове Светости, послане су и Внсокопреосвегптеној Господи Митрополитима: СераФиму, хердеговачко захумском; Григорију, аворничко-тузланском и Евгенију, бањалу чко-бихаћком.