Istočnik

Стр. 256

II С Т 0 'I II И К

3. љечничку свједоџбу. да су потпуно здрави; 4. свједоџбу сиромаштва и 5. свједоџбу о религиозио-моралном владашу своме и својих родитеља, издату од надлежног парох. звања. Првенство имају сродници завјештатељи, затим ученици из Јаска (Сријема). а затим Босанци и Херцеговци. У Сарајеву, 14. авг. 1904. АЕ. и Митрополит дабро-босапски: Николај с. р.

ГЕЗГа/тје-^ао ■). На српско-православној основној школи у Језеру код Јајца тражи се учитељ, за 1, П. и III. разред са годишњом плаћом 360 фор. (720 круна), коју ће у мјесечним оброцима унапријед примати ; безплатан стан и огрјев и 30 круна у име путног трогака. Учитељу је дужност, поред поучавања дјеце у предметима прописаним за срп. школе, још недељом и празником у цркви појати, општинско пероводство и црквене рачуне водити и спроводима умрлих гдје буде позван са дјецом присуствовати, за који му се труд плаћа 2 круне. Који желе ово мјесто заузети нека своје молбе са скједоџбама : да су оспособљеии за учитељску службу и свједоцбу о досадашњем можебитном службовању, иа потписану општину до 30. августа о. г. (по старом календару) пошаљу. Језеро код Јајца 17. јула 1904. Сриско-иравославпа цркв. гикол. општина. *) Овај натјечај требао је ући у 14. број овог листа.

»Источник« излази два пута и то половиком и крајем мјесеца. Цијеиа је листу па цијелу годину 4 фор. илп 8 круна, а на пола године 2 фор. или 4 круне ; за стране земље па цијелу годину 5 фор. или 10 круна, а па пола годиие 2.50 фор. или 5 круна. Учитељима основних нгкола и ђацима даваће се лист у пола цијене. Иретплата се шаље администрацији листа у Сарајево, а рукописи уредншптву у Рељево код Сарајева. Рукоииси се не враћају.

Прва сриска штампарија Ристе Ј. Савића, Сарајево.