Istočnik

Стр. 255

Изабрнпн учител> дужан је учеиике у сва четири разреда у прописаним предметима обучавати и сваке недјеље и празннка за пјевницом појати. Компетенти нека се манастирској управи н8Јда.ље до Пре.)бражења (б. августа) о. г. са молбом и потребним документима пријаве. Првенство на ово мјесто имају свршени ј)елЈевски богослови и неожењени учитељи. У манастиру Озрену, 10. јуна 1904. Управитељ маиастира: Василије ЋуковиИ.

^Патје^ај. *) На српско-православној основној школи у манастиру Дужима (Требиње 4 ) расписује се овим натјечај за учитеља, Годишња је плаћа учитељу 700 круна а уз то: стан, храна, огријев, оевјетљење и послуга у манастиру. Учитељ треба да је православие вјере и да је свршио коју препарандију или богословију. Поред наставе у сва 4 разреда, још је дужан поучавати дјоцу црквеном појању, при богослужењу у цркви појати и у манастиру перовођа бити. Ко жели оно мјесто заузети, нека изволи своје свједоцбе о свршении наукама са свједоџбом о моралном владању и молбом овој управи најдаље до 15. августа о. г. (по ст. к.) поднијети. Манастир Дужи (Требиње) 1. јула 1904. године. Настојатељ: Герасим ЈоваповиЛ, игуман

Орпско православна АЕМ. Консисторија Дабро-босанска. Крој 100Н ех 1904. 1—2 ГЕЗГа/тје-чао, На једно стипендијско мјесто из закладе блаженопочившег АЕ. и Митрополит дабро-босанског, Ђорђа ЊасолајевиЛа, у износу од годишњих 320 К. Ученици гимназије, који ово мјесто добити желе, нека до 15. септ. о. г. поднесу овој конзисторији молбеницу, којој имају приложитн: 1. крсни лист за доказ, да су православни Орби ; 2. школску свједоџбу, за доказ, да су поред примјерног владања врло добар успјех у паукама постигли: *) Натјечај овај због техничких разлога нијч могао у 14. број ући.