Istočnik

Стр. 30

источник

иоти Гавро, да се овом духовном суду или г. Душану Лапчевићу коиеисторијалном канцелисти у Сарајеву, као своме уредовно поставл>еноме заступнику, до 1. априла по ст. кал. 1905. тим сигурније пријави, што ће се иначе бракоразводна парница и без њега довршити. Сриско-православна АЛМ Консисторија Дабро-босанска у Сара/еву. I Разне биљешке. Помоћно друштво за оне који на плуЂима болују'). — У Бечу I. \Уа1Ш8сћ§'а8зе 8. ■—•

ПлуИна туберкулоза (сушица или тишика) заразна је болесш, која настааје особииго пљувачком болесника. Болесници на плубима, који иазе на чисшобу, нијесу опасни за своју околицу. Свако се може одбранити од туберкулозе / Могуће је оздравити од туберкулозе!

ОпЂе мјере опрезности, како се треба владати, да се спријечи туберкулоза. Пљување : По поду не ваља пљувати! Не ваља ником у лице пљувати! На сокаку треба пљувати у мараму (џепни рубац). Код куће треба пљувати у пљуваоницу, која је напуњена водом! Пљуваоницу треба сваки дан иснразнити, врућом водом. испрати и поново свјежом водом напунити, Рубље : Употребљена марама има се чим прије искухати у кључалој води. Употребљене рубине и постељину болесникову треба одвојити замотати у влажну поњаву, чуватк под сигурним покривачем и посебно, од другога рубља кључалом водом испрати. Чишћење Несмије се сухо мести! метлом : У прашини се може налазити заразних заметака од туберкулозе кроз које се може туберкулоза добити. Под се има прије метења водом попрскати. Метлу треба омотати влажном крпом. Крпу треба иза чишћења у кључалој води искухати. Стан треба увјек чисто држати. Покућство треба влажном крпом обрисати. Вјетрење : Стан треба често вјетрити ! Зими — колико је могуће — и ноћу треба по једно крило од прозора отворено оставити. Болесника треба добро покрити. Храна : Нужна је добра, крепка, мјешовита храна (месо, вариво, зелен, тијесто, крух, кајмак, сир, млијеко). На једанпут несмије се много јести. Ову биљегаку доносимо по жељи сл. управе града Сарајева у ту сврху, да би пречасно свештенство приликом пастирских посјета по парохијама народ о овим мјерама опрезности поучавало.