Izučavanje jedne dvostruke fermentske akcije

ИЗУЧАВАЊЕ ЈЕДНЕ ДВОСТРУКЕ ФЕРМЕНТОКЕ АКЦИЈЕ 1:8:9

иста. Међутим у овоме случају видимо да је актпвност Фермента већа кад је раствор амигдалина разблаженији. Али треба имати на уму да је хидролиза амигдалина једна двострука Ферментска акција и сматрајући је таквом видећемо да Факат који изгледа парадоксалан улази у оквир општега правила. Као што изложисмо у Уводу, у првоме делу хидролизе амигдалина [1] врши се ослобођавање СХМН. Ферменат који производи ту реакцију не чини изузетаку ошштем правилу, јер видимо да у почетку реакције јача концентрација амигдалина даје исте количине ОМН као и слабија. Тим самим, други Ферменат који довршује хидролизу [9] налази се у присуству пли исте или веће количине дисахарида (тела на које тај Ферменат утиче), у јачој концентрадији амигдалина, него у слабијој. За акцију тог Фермента конестатујемо пак да је она већа у слабијем раствору амигдалина у коме има мање дисахарида на који утиче. Алп у раствору јаче концентрације амигдалина не налази се само више дисахарида већ и више амигдалина. И тада је довољно претпоставити да је амигдалин једно тело које успорава акцију Фермента амигдалинова дисахарида, да би се могло објаснити зашто је тај Ферменат активнији када је у присуству слабије количине дисахарида и слабије количине амигдалина, и обратно. Тај „успоравајући“ утицај амигдалина врло је вероватан, судећи по множини тела која могу успоравати акције равних Фермената дисахарида (малтазе, инвертина и др.)

На претходној табли види се да истим количивама ОМН (односно теоријскога шећера), одговарају јаче количине нађенога шећера за раствор амигда-

а е 5 п лина слаопје концентрације. Према томе однос—— |