Izučavanje jedne dvostruke fermentske akcije

ИЗУЧАВАЊЕ ЈЕДНЕ ДВОСТРУКЕ ФЕРМЕНТСКЕ АКЦИЈЕ 147

моћи редуковања и СМН под утицајем Фермента, упоредно са појављивањем тих тела у истоме раствору без гликозе. У следећем прегледу изложени су резултати једног таквог огледа са соком НеПх-а. Концентрација раствора амигдалина, јесте би УВ, раствор садржи пре утицаја Фермента 4,798") гликозе; према томе, у току реакције, од нађене моћи редуковања, одбијана је вредност која припада тој количини гликозе; та је разлика у В, набени шећер.

А В

Време ПЕН Пени шећер а нађени шећер

60 мин. 1,403 0,812 1,403 0,358 150 9,375 1,650 9.375 =: 9280 9.765 9.330 9.765 1,388 4()5 2.699 2,575 2,697 1,883 545 "2,624 2,690 — 2,198 49 час. АРА 9.84() — 2,658

Из резултата изложених у овоме прегледу, види се да се теоријски шећер, односно ОМН, на исти начин појављује у А п В. Значи да гликоза која је додана раствору В, без утицаја је на Ферменат НеПх-ова сока, који ослобођава ОМН. Али ако упоредимо појављивање нађенога шећера у А, са појављивањем у В, видимо јасно да је појављивање у В много спорије. На пример, после 60 мин. налазимо у А 0,812 нађенога шећера а само 0,358 у В; тим тако различним количинама одговарају исте количине СХН (односно теоријскога шећера). Значи да додана, гликоза која је без утицаја на Ферменат који ослобођава СМН, успорава делање фермента који ослобођава гликозу у другоме делу хидролизе амигдали-

10%

="