Izučavanje jedne dvostruke fermentske akcije

ИЗУЧАВАЊЕ ЈЕДНЕ ДВОСТРУКЕ ФЕРМЕНТСКЕ АКЦИЈЕ 153

Међутим знамо да та два тела нису без утицаја једно на друго (КШаш је показао да се шећери претварају под утицајем СОМН у окси-киселине са већим бројем угљенпкових атома; пошавши од тога Е. Ејвоћег је саградио шећере са 7,8 и 9 угљеникових атома). Лако је уверити се да из једнога раствора цијан-водоника и гликозе, цијан-водоник брзо ишчезава а моћ редуковања смањује се. Али ако тај раствор садржи и бенз-алдехида, констатује се да СХН и редукујућа моћ остају непромењени бар за првих 24 часа. Пошто се шећер и ОМН не налазе никада сами без извесне количине бенз-алдехида, то се може сматрати да у хидролизи амигдалина ОХН и шећер не реагују један на други, бар за време трајања наших огледа.

О. Утицај бенз-алдехида.

Бенз-алдехид стављен извесно доба у додир са НеПх-овим соком, смањује делатност овога према амигдалину. Када се раствору амигдалина, дода у исто доба Нејх-ов сок и неколико капи бенз-алдехида, посматра се такође да је хидролиза амигдалина много успорена под утицајем доданог бенз-алдехида. Тај утицај врши се вероватно не само на Ферменат већ и на Ферментску акцију. Успоравање које се констатује у томе случају, јесте резултат тих двају утицаја бенз-алдехида: на сам Ферменат и на његово делање.

Ево једног огледа који показује да бенз-алдехид има утицаја на сам ферменат: стави се 7 с.е. разблажена Непх-ова сока у додир са 2 с.е. бенз-алдехида п остави се на температури лабораторије 24 часа. Тада се тај сок дода раствору ампгдалина на температури 40". Упоредно на истој температури дода