Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

Решено: да гл. В. Вујовић, Др. А. Медовић m M. Ст. Марковић поднесу извештаје у овобеној аудијенцији Његовом Величаиству Краљу и Њеном Величанству Краљици.

Председник Главног Одбора. Члан државног Савета

В. Вујовић. Белсжио : Секретар Гл. Одбора, Милан. Ст. Марковић.

Прилог : Превод са немачког

Усмени Споразум.

Главни Одбор Српског друштва Првенога Крета и пол= писани представник мењачке радње „Меркура“ споразумели су се, да се договоре о пројекту премијског зајма за српско. друштво Црвенога Крста, сличном ономе, који је већ извршен. у Аустрији и Угарској, те ву се сагласили о следећим тачкама, по којима Српско друштво Шрвенога Крста уступа ову операцију Меркуру.

1. Српеко друштво Шрвенога Крста издаће на основу дотичног закона 300.000 лутријских обвезница у номиналној вредности по 15 динара свака. Оне ће гласити на доносиоца и исплатиће се за 50:/, година извлачењем по пројекту, који је Меркур израдио п предложио, а уговорачи усвојили.

2. Тачан текст обвезница утврдиће се између краљевске владе и Меркура, који битни услов поставља, да у тексту сре ћака буде изражена државна гарантија, јер се цео за зајам потребан капитал улаже у државну депозитну касу.

Обвезнице (Ти тег) гласиће на српском, француском и немачком језику.

Шриметба ж тачци 2-лој. Закон и државну гарантију захтева Меркур у 5. 1. п 5. 2. само ес обзиром на то, да би се срећке ерпског Црвенога Крста могле слободно продавати у Аустро-Угарској,

LER e

a kai aka aaa