Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

панике

о

служили, да им се са овога места ода достојно признање. То је одбор пиротски и прокупачки, на који би требало да се сви остали одбори Црвенога Крста у Србији угледају у своме раду.

Исто је тако своју особиту пажњу обратио главни одбор и на експлоатацију паланачког кисељака. Резултат, који је у прошлој години постигнут са експлоатацијом овог кисељака, са свим је оправдао наде, које су још у првом почетку нањ полагане, да ће постати сталан извор прихода за српски Црвени Крст. Јер, док је у претпрошлој години продато око 70000, прошле је године продато преко. 80000 боца. Према томе је чист приход у прошлој години знатно повећан (преко 6000. динара према 8500. динара у претпрошлој години). Овај је приход постигнут једно с тога, што су уведене знатне уштеде у набавци што јефтинијег и бољег материјала и с тога, што је и сама манипулација са овим кисељаком из године у годину све савршенија и боља, као што је и искуство, у томе погледу, све веће п пространије.

Главни се одбор нада, да ће се временом, 67шењем нових бунара, као п устаоштвом вредних закупаца Браће Илијћа, с којима је везан нов уговор за 5 година, експлоатација овог кисељака поставити на са свим рационалну основу. Тада ћемо моћи, не само истиснути увоз страних сличних кисељака, већ ће паланачки кисељак моћи покрити све издатке, које је наше друштво утрошило нањ улозима, те тако M себе издржавати и сталан повелики приход српском Црвеном Крсту давати.

Председништво гл. одбора имало је у току