Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

прошле године (1899) па до данас 16 седница, а главни одбор 6 седница, на којима су седницама посвршавани друштвени послови, према правилима нашег друштва.

Одмах после прошлогодишњег скупа, који је био 30. маја пр. год. главни одбор 2. јуна састао се у седницу и овако конституисао:

да председника изабран је: г. ђен. Франасовић, за подпредседника г. др. Војислав Суботић, шеф хир. од. општ. држ. болнице; за благајника г. Михаило Јовановић, благајник министарства. просвете; за секретаре: г. др. Војислав Ђорђевић, проф. Вел. Школе и г. др. Војислав Суботић, лекар болнице за душевне болести; за председника санитетског одсека г. Стеван Ћурчић, управник државних дугова у пензији; за председника економног одсека г. Мил. Павловић, пуковник у пензији; за магационара г. Јован Анђелковић, ћурчија овдашњи.

У току прошле године, главни одбор стајао је у вези са међународним одбором Црвенога Крста у Женеви и са осталим друштвима Црвенога Крста према потреби.

Када је, прошле јесени у јужној Африци, отпочела она несравњена борба за независност између маленог народића бурског и великог народа енглеског, међународни одбор Црвенога Крста у Кеневи, обратио се на наше друштво с молбом, да притекне у помоћ рањеницима и болесницима у овом рату.. И главни одбор, свестан своје дужности и руководећи се обзирима братства, које влада међу свима признатим друштвима Црвеног Крста, решио је у својој седници од 15ХИ пр.

и а ава Де раса