Jugoslovenski Rotar

кола са бензинским погоном на извесним нашим пругама. Описује вожњу у Горском котару и изненађење да су ова кола могла и на вараждинској прузи да иду 72 км. на сат. Према његовом мишљењу ова ће кола бити изванредно добра за мале релације као Вараждин, Сисак, Карловац и за неколико година би се исплатила.

232. састанак протекао је великим делом у рефератима. Брат Мусулин исцрпно је приказао рад клубова у 66. дистрикту, особито у Броумову, Брну Карловим Варима и Прагу, који је у исто време најдругарскији и најрепрезентативнији чехословачки клуб. Др. Иво Белин реферише затим о предавању ротара Отона Фишера („Светско господарство") одржано на !|-о] лозанској конференцији ротара а брат Вурдеља износи свој реферат о памуку, светској производњи и потрошњи памука.

Одмах по отварању 233. састанка (30. октобра тајни Томљеновић известио је клуб о свечаном састанку Ротари клуба Нови Сад и предао столну заставу коју је новосадски клуб изаслао загребачком клубу у знак ротарске привржености и пријатељства. Бурно одобравање пропратило је овај тајников извештај. Затим су браћа са великим интересовањем саслушали извештаје брата Ширце о клубовима: Минхен, Берлин, Сарбрикен, Плауен и Франкфурт н-М. Брат др. Спишић саопштио је да су у пуном јеку припреме за скрб сакате деце. Брат др. Славко Машек подноси извештај о предавању проф. Ј. Имре на лозанској конференцији ротара „О међусобној размени младежи".

R. Cc. DUBROVNIK

Saslanci (Meetings) :

Cetyrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial

Оснивање новог ротари клуба у Дубровнику извршиће се 2 децембра.

POEGLED БТАМРЕ

»Hrvatska Straza’, Zagreb, u syom2 broju od 924. oktobra osvrće se na Claпак g. Brankovića, i hoće da iz same činjenice, što je taj članak izašao u našem listu, da izvede neke zaključke, koji su pGtpuno netaéni. Svima rotarima je to vrlo dobro poznato, ali radi šire javnosti, mi još jadnom pona\ljamo, da je rotarski pckret potpuno nezavisan i samostalan u svome radu. Prema tome ni rotarski klubovi u Jugoslaviji nisu „SVOJ čamac povezali” ni uz Čiji brod! Inače, po sebi se razume, da za sadržinu toga članka mcže nositi i nosi odgovornost jedino njegov autor, koji je onde izneo samo svoje pcglede ı svoja shvatanja.

Il Rotary, odlitno uredjivani zvaniéni Organ talijanskih rotara, dcnosi u svome septembarskom broju sve važnije govore sa Lozanske konferencije, u celini. Medju drugima nalazi se i referat našeg guvernera po pitanju nezaposlenosti. Povcdom govora našeg guvernera rctara dra Milana Stojadinovića na lozanskoj konferenciji koja je održana 24—926 avgusta 1995 u Lozani, mnoga a naročito strana štampa obratila je paznju na taj govor, kcji nosi naslov „Nezaposlenost u odnosu prema kapitalističkom i komunističkom sistemu”.

Službeni organ engleske rotarske Organizacije R.I.B. i The rotary Wheel donosi u svom oktobarskom broju od ove g. nekoliko izvadaka iz govora našeg guvernera.

LO 27 a EEE EG Te a NT S